HISTÒRIA

Fruits secs JM PALAU,SA

L’any 1912 Manuel Palau Español va fundar una petita empresa dedicada a comprar avellanes als pagesos. El negoci no era molt gran, però després de vendre unes terres va adquirir una màquina de trencar i va començar a vendre l’avellana sense closca ensacada.

  • 1912
  • 1912

En els anys de la guerra civil en Manuel Palau hagué d’abandonar El Morell per intentar sobreviure, les constants amenaces i atemptats contra l’empresa i la seva persona l’obligaren a refugiar-se a la ciutat de Barcelona, on va ser assassinat en circumstancies anònimes, desapareixent qualsevol rastre d’ell fins a dia d’avui.

Tot i el saqueig, el robatori dels pocs estalvis que tenien i la pèrdua de totes les mercaderies amb les que guanyar-se el pa, la seva dona va continuar endavant. La Francisca Llauradó, va aconseguir salvar el negoci, cuidant dels seus quatre fills al temps que prenia les regnes de l’empresa. Va demostrar la valentia i la força d’una gran persona, refent-se d’un cop duríssim i va aconseguir donar un futur a la família i a la companyia, futur que el seu desaparegut marit sempre havia somniat.

En aquells temps treballaven amb la seva mare els fills: Manuel Palau Llauradó i Josep Mª Palau Llauradó.

Quan els fills dels fundadors foren més grans l’empresa ja contava amb 3 magatzems: Almeria, Reus i El Morell.

Malauradament, el magatzem de Reus fou requerit per fer-hi l’actual facultat de medicina, i el magatzem d’Almeria fou tancat per falta de proximitat a la central.

El 1958 els nous corrents industrials empenyeren l’avi a donar-li la forma jurídica d’una societat anònima a l’empresa, prenent el nom de J.M. PALAU, S.A.

L’any 1985 l’empresa s’enfronta a una desavinença entre germans, el negoci passa per moments complicats, la falta de conformitat del Josep Mª Palau Llauradó amb la feina del seu germà fa que es decideixi a continuar pel seu cantó, havent de buscar una nova cartera de clients i nous proveïdors per satisfer la demanda, però quedant-se amb el nom de J.M.PALAU,SA i el seu saber fer.

Poc a poc en Josep Mª Palau Martí comença a prendre relleu en les decisions de l’empresa, aplicant una política d’innovacions tecnològiques que han portat l’empresa a tenir diferents línies de producció per a fruita seca: la trencadora, el forn industrial per a torrar avellanes, la màquina de fer granet, envasadores de buit, una màquina per fer pasta, en són exemples.

El dol per la mort del Josep Mª Palau Llauradó ens va privar l’any 2008 de celebrar els 50 anys de la societat.

Un comerciant de cap a peus, capaç de vendre sorra del desert a un nòmada, un home que va seguir sempre el seu ofici i va treballar fins ben entrats els 80 anys.

La dificultat d’expansió en les velles instal·lacions, i els impediments logístics ens creen la necessitat d’una nova factoria. Amb una gran inversió per part de l’empresa, aconseguim l’objectiu tan preuat a finals de l’any 2010.

Les nova fàbrica compta amb una superfície de 2700m2, una maquinaria que ens permet oferir el millor servei amb una qualitat òptima, i la capacitat de fer-nos mirar més enllà del que els nostres avantpassats havien somniat, no obstant es gràcies a ells que podem fer-ho.  J.M.PALAU, SA.

En aquests moments tenim tot una generació dedicada a fer créixer l’empresa amb en Miquel Palau, en Frances Palau i en Jordi Palau .